Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOGRÁCSOS ÉTELRECEPTEK


ÉLET és BOGRÁCSOS ÉLET
Ételrecepteket tartalmaz, melyeket a helyes életről, annak megértéséről szóló néhány szó zár le.

Tartalom

1 – Levesek x
2 – Gulyások x
3 – Pörköltek x
4 - Paprikások x
5 – Paprikás krumplik x
6 – Bab ételek x
7 – Káposztás ételek x
8 – Más ételek x

 

1.rész – BOGRÁCSOS ÉLET

1 - LEVESEK
Gulyásleves csipetkével
Gulyásleves
Originális gulyásleves

GULYÁSLEVES
Elökészület: 20 perc - - - Főzés 80 perc
Hozzávalók 4 főre
• 60 dkg sertéshús /lapocka vagy diója/
• 2 fej vöröshagyma
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 2 db paradicsom
• 2 db zöldpaprika
• 2 - 2 db sárgarépa, fehérrépa
• 1 kis db zellergumó
• 3 kisebb burgonya
• zsiradék /olaj vagy zsír/
• só, bors
• 2 ek pirospaprika
• őrölt köménymag
elkészítés
1. A húst ízlés szerinti kisebb kockára vágjuk, a hagymát finomra, a hámozott paradicsomot a paprikával együtt kisebb kockára vágjuk, a fokhagymát átpréseljük /reszeljük/, a kétféle répát felkarikázzuk, a zellert és a burgonyát kisebb darabokra vágjuk /tetszés szerint/.
2. Egy fazékban zsiradékot hevítünk, rátesszük a vöröshagymát, kicsit sózzuk, és kevergetve megfonnyasztjuk.
3. A tűzről kicsit lehúzzuk, és megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, majd rádobjuk a húst, és fehéredésig kevergetjük.
4. Közben hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, paprikát, fűszerezzük, átforgatjuk, megvárjuk, míg levet ereszt, ekkor felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, lefedjük, és félpuhára főzzük a húst.
5. Ha a hús kellően puha, hozzáadjuk a zöldségeket, és felöntjük vízzel, újra felforraljuk, ha szükséges utánízesítjük, majd lefedve készre főzzük. A burgonyát egy kicsit később tesszük bele, nehogy szétfőljön.
6. Közben a lisztből, tojásból, sóból elkészítjük a csipetkét, kicsit keményebb állagú tésztát készítünk, majd letakarjuk, hogy ne száradjon ki, amíg elkészül a leves.
7. A kész levesbe belefőzzük az apróra csipkedett tésztát, átkeverjük, pár perc főzés után készen is van. Én általában kuktában vagy bográcsban szoktam készíteni, és persze marhából az igazi, de így is nagyon finom.


ORIGINÁLIS GULYÁSLEVES
Elökészület: 30 perc - - - Főzés 180 perc
Hozzávalók 4 főre:
• 80 dkg marhalábszár
• 10 dkg füstölt szalonna
• 1 szál petrezselyem
• pár szál petrezselyemzöld
• 1 szál sárgarépa
• 1 kisebb zeller + zöldje
• 1 karalábé
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 kisebb burgonya
• só
• egész bors

Elkészítés
1. Az apró kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd ezen a zsíron a szintén apróra vágott vöröshagymát szalmasárgára dinszteljük, félrehúzzuk, beletesszük az őrölt paprikát, és megkeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, összekeverjük, és fehéredésig pirítjuk.
2. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a húst, befűszerezzük (só, egész bors, stb). Fedő alatt kb. 1 órát pároljuk, közben a zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk, megmossuk. Ha a hús már félig megfőtt, beletesszük a zöldségeket a burgonya kivételével (azt majd egy fél óra múlva tesszük hozzá). Felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel, és fedő alatt tovább pároljuk.
3. Mikor már minden megfőtt, akkor jön bele a lebbencstészta. Készre főzzük.


GULYÁSLEVES CSIPETKÉVEL
Elökészület 20 perc - - - Főzés 150 perc
Hozzávalók 7 főre
• 1 kg húsos csont
• 3 nagy fej vöröshagyma
• 4 szál sárgarépa
• 2 szál petrezselyemgyökér
• 6 db krumpli
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 4 ek őrölt paprika
• 1 púpos ek csípős paprikakrém
• 2 tk őrölt kömény
• 2 babérlevél
• 6 szem feketebors
• ízlés szerint só, bors
elkészítés
1. A húst megmossuk, ha szükséges, tisztítjuk, és apró darabokra vágjuk.
2. A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk, és olajon vagy zsíron üvegesre pirítjuk.
3. Ha a hagyma zsírjára pirult, hozzáadjuk a húst, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Megszórjuk sóval,pirospaprikával, hozzáadjuk a paprikakrémet, az őrölt köményt és ízlés szerint őrölt borsot.
4. Lassú tűzön főzzük. A főzés közben elfőtt levet mindig pótoljuk.
5. Közben a zöldségeket megpucoljuk, lehetőség szerint egyforma nagyságúra daraboljuk.
6. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket (a krumplit később adjuk hozzá, mert hamarabb megfő!), az egész fokhagymát, a babérlevelet és az egész borsot.
7. Felöntjük 1,5-2 liter vízzel, szükség szerint tovább ízesítjük, és lassú tűzön főzzük tovább.
8. Ezalatt csipetkét készítünk: a tojást kicsit felverjük, sózzuk, majd annyi liszttel amennyit felvesz, félkemény tésztát gyúrunk.
9. Ha a zöldségek megfőttek, a leveshez adjuk a krumplit, majd 5-10 perc múlva beleszaggatjuk a tésztát.
10. A tészta és a krumpli hamar megfő, kóstolással ellenőrizhetjük, mikor készült el a leves.

STORY
Bár nem vagyunk leves pártiak, ez a magyaros étel nem hiányozhat az itthoni menüből. Csontos hússal és sok-sok csipetkével szeretjük. A paprikakrém enyhe csípős ízt ad a levesnek, de akik szeretik az erőset, 1-2 db erős paprikát főzhetnek a levesbe. Szerintem a jó gyulyáslevesnek 2 titka van. Jó sok hagymával készítsünk sűrű, szaftos pörkölt alapot. És mindig annyi vízzel pótoljuk az elfőtt levet, amennyi éppen szükséges. Ha va rá lehetőség, érdemes bográcsban is elkészíteni. Az enyhe füstös íz hatására még pikánsabb lesz a leves! :)


2 - GULYÁSOK
Baloghegyi bográcsgulyás
Bográcsgulyás
Pilisi sertésgulyás recept
Szüreti birkagulyás recept
Hagyományos Marhagulyás


BALOGHEGYI BOGRÁCSGULYÁS
Hozzávalók (8 személyre):
• 1 kg birkahús
• 1 db cseresznyepaprika
• 4 evőkanál olaj
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 1 kiskanál kömény
• 30 dkg vargánya gomba
• 2 evőkanál pirospaprika
• 80 dkg burgonya
• 5 dl vörösbor
• só

Elkészítés:
1. A bográcsot olajjal kikenjük.
2. Beletesszük a fölaprított vöröshagymát, fokhagymát, a megtisztított, kockára vágott húst, s megszórjuk pirospaprikával, sóval és köménnyel.
3. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és lassú tűzön addig főzzük, míg a hús félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt gombát, a hasábokra vágott burgonyát, s belemorzsoljuk a cseresznyepaprikát.
4. Hozzáöntjük a bort, és ha a lé nem lepné el teljesen, kevés vizet is adunk hozzá. Lassan rotyogtatva készre főzzük.


BOGRÁCSGULYÁS  RECEPT
Hozzávalók:
• 50 dkg marhalábszárhús,
• 1-2 nagy fej vöröshagyma,
• 6 dkg zsír,
• 1 késhegynyi fokhagymakrém,
• 2 csipet köménymag,
• 1 zöldpaprika,
• 1 paradicsom,
• 1 zellerlevél,
• 1 púpozott evőkanál pirospaprika,
• 60 dkg tisztított krumpli,
• 2 evőkanál száraz csipetke,
• só.
Elkészítés:
1. Először vastagon kizsírozzuk a bográcsot, majd rétegesen beletesszük a kockára vágott húst, az összevágott hagymát, a fokhagymakrémmel, köménymaggal rétegenként ízesítjük. A tetejére tegyük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zellerzöldet.
2. Sózzuk meg és gyakori rázogatás vagy keverés mellett közepes láng felett, pirítsuk zsírjára a húst.
3. Ezután hintsük meg paprikával és kb. 2 liter vízzel öntsük fel. Nagy lánggal főzzük tovább.
4. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a kockára vágott krumplit és a száraz csipetkét. Ha szükséges, még annyi vizet öntsünk rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Nagy lánggal főzzük készre.


PILISI SERTÉSGULYÁS RECEPT
Hozzávalók:
• 6 dkg füstölt szalonna,
• 1 nagy fej vöröshagyma,
• 1 evőkanál pirospaprika,
• 40 dkg sertéslapocka,
• 1 késhegynyi fokhagymasó,
• 1 kávéskanál köménymag,
• 1 evőkanál gulyáskrém,
• 2 sárgarépa,
• 1 petrezselyemgyökér,
• 1 zellerlevél,
• 1 zöldpaprika,
• 60 dkg burgonya,
• 2 evőkanál száraz csipetke,
• só.
Elkészítés:
1. A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk.
2. Zsírjában megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük paprikával és beletesszük az ujjnyi vastagra vágott húst.
3. Fokhagymasóval, köménymaggal, gulyáskrémmel, sóval fűszerezzük és gyakori keverés mellett zsírjára pirítjuk.
4. Ezután kb. 1,5 l vízzel felöntjük. Beletesszük a megtisztított, hasábba vágott vegyes zöldséget, zellerlevelet és a zöldpaprikát. Közepes tűzön főzzük.
5. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük


SZÜRETI BIRKAGULYÁS RECEPT
Hozzávalók:
• 80 dkg csontos birkahús,
• 20 dkg vöröshagyma,
• 6 gerezd fokhagyma,
• 15 dkg paradicsom,
• 10 dkg paprika,
• 4 dkg édes-nemes fűszerpaprika,
• 10 dkg sertészsír,
• köménymag,
• só.
Elkészítés:
1. Az alaposan megmosott birkahúst nagyobb darabokra vágjuk. A vasbográcsot (esetleg öntöttvas edényt) vastagon kikenjük zsírral. Beleszórjuk a nagyra vágott vöröshagymát, rátesszük a húst. Fűszerpaprikával, zúzott fokhagymával, vágott köménnyel megszórjuk, és megsózzuk. A tetejére, a cikkekre vágott paprikát és paradicsomot tesszük.
2. Nem túl erős szabad tűzön gyakori, de óvatos forgatással pörköljük. Néha kevés vizet és vörösbort öntünk alá. Tűzforrón, cikkekre vágott sós burgonyával tálaljuk.


HAGYOMÁNYOS MARHAGULYÁS

Hozzávalók:
• 1 kg marha lábszár,
• 70 dkg krumpli,
• 2 db paradicsom,
• 2 db zöldpaprika,
• egy hegyes erős paprika,
• egy nagy fej hagyma
• egy evőkanál zsír,
• egy gerezd fokhagyma,
• őrölt pirospaprika, só, bors.

Elkészítés:
1. Ha igazi marhagulyást szeretnénk készíteni, azt csakis kint, szabadtűzön, bográcsban készítsük el, és ha mellé még jó száraz akácfával rakunk tüzet alá, a tűz füstjétől nagyon finom zamatos íze lesz. De főzhetjük fazékban vagy lábosban egyaránt.
2. Se nem paprikás, se nem pörkölt, valahol a kettő között álló saját íze van. A szigorúan hagyományos gulyás elkészítése nagyon egyszerű, bárki képes elkészíteni. Ez főként azoknak jó, akik nem szeretnek sok időt rászánni egy étel elkészítésére. A bográcsba egyszerre bele kell tenni az összevágott, megmosott húst (lehetőleg kemény marhahúst használjunk) és a hagymát, a pirospaprika felét, majd több-kevesebb vízzel (attól függően, hogy mennyire légazdag ételt szeretnénk, mert utólag vétek vizet hozzátenni) felengedni, s feltenni a tűzre.
3. Mindjárt bele lehet tenni a piros csöves paprikát és paradicsomot. Felforrás után tegyük bele a maradék pirospaprikát és a sót. És amikor már minimum félig megpuhulta hús, akkor tegyük hozzá a burgonyát, hogy egyszerre főjön meg a hússal.
4. Ennyi az egész, bele mindent hidegen, és készre rotyogtatni. Főzés közben még adhatunk hozzá fűszereket, zöldséget, tésztával, tejföllel dúsíthatjuk, stb.
5. A készétel sűrű, szinte mártás-szerű leve van, nincs ehetetlenül zsíros teteje, és nincs vizes közepe, csak sűrű, illatos, vérpiros leve, ami megkocsonyásodik ha kihűl.
6. Tálalás:
7. Mélytányérban, friss fehérkenyérrel és száraz vörösborral kínáljuk. Savanyúságnak uborkasaláta, vegyes paprika paradicsomsaláta vagy kovászolt uborka adható mellé.

3 - PÖRKÖLTEK
Éticsiga pörkölt
Pincepörkölt bográcsban
Vörösboros sertéspörkölt
Pusztapörkölt
Jászberényi birkapörkölt recept
Vörösboros marhapörkölt bográcsban

VÖRÖSBOROS SERTÉSPÖRKÖLT
Előkészület 30 perc - Főzés 40 perc
4 főre hozzávalók
• 4 nagy vöröshagyma
• 1 kg sertéscomb
• 3-4 paradicsom
• 3 nagyobb paprika
• kevés olaj
• pirospaprika
• őrölt bors
• só
• 1-1,5 dl vörösbor

Elkészítés
1. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk, a paprikával és a paradicsommal együtt. A húst is tetszés szerinti kockákra vágjuk. A bográcsba kevéske (mi 'éppenhogy csak legyen' szeretjük) olajat öntünk, majd rászórjuk a kockákra vágott hagymát.
2. Szép üvegesre dinszteljük, majd rádobjuk a paradicsomot és a paprikát, mintha lecsót készítenénk. Amikor a paradicsom és a paprika is pirult kicsit, rátesszük a húst, amit fehéredésig sütünk.
3. Ekkor rászórjuk a pirospaprikát, amivel átforgatjuk, de hogy nehogy leégjen, kis pirítás után felöntjük vízzel, hogy a husit éppen ellepje. Megszórjuk a borssal és a sóval. Majd hagyjuk levében főni. (Ha esetleg menetközben lefő a lé, utána öntünk, és kóstolás útján tovább ízesítjük.) Tehetünk bele még egy csipet őrölt köményt is. Addig főzzük ameddig a hagyma, paprika jó alaposan szétfő, jó sűrű szaftá alakulva, a hús pedig finoman megpuhul. Amikor már jónak találjuk, akkor beleöntjük a vörösbort, kicsit rottyantunk rajta és máris kész.
4. Főzhetjük gombával is, ha így szeretnénk, akkor az elején a dinsztelt hagymához adjuk a paprikával és a paradicsommal együtt. És szinte mindig frissen őrölt fűszereket használunk, ami szintén finomít az ételeken.


PUSZTAPÖRKÖLT
Elökészület 20 perc - - - Főzés 120 perc
Hozzávalók 10 főre:
• 1,6 kg marhalábszár
• 15 dkg mangalicazsír
• 40 dkg tisztított vöröshagyma
• 2 kg tisztított rózsaburgonya
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 db paradicsom
• kb. 1-1,2 l víz
• 1 mk köménymag
• só
• kalocsai paprika
• 1db cseresznyepaprika
Elkészítés
1. A marhahúst nagyobb kockákra vágjuk.
2. Az apróra kockázott vöröshagymát zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát és a köménymagot.
3. Megszórjuk csípős pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük, majd zsírjára visszapirítjuk.
4. Beletesszük a marhalábszárat, sózzuk, néha megkeverjük, addig pirítjuk, míg a levét elfőtte.
5. Vízzel felengedjük, majd várunk, amíg a hús már majdnem puha lesz.
6. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, cseresznyepaprikát és a hasábokra vágott burgonyát.
7. Ha a krumpli is puha, tálaljuk.


ÉTICSIGA PÖRKÖLT
Elökészület 20 perc - - - Főzés 60 perc
Hozzávalók 4 főre
• 40 dkg étcsiga
• 1 db paprika
• 1 db paradicsom
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só
• 1/4 mk bors
• 1 tk pirospaprika
• 1/4 mk őrölt kömény
• 1-2 tk pirosarany
• kb. 1/2 dl száraz vörösbor
• 4-5 ek olaj / zsír
Elkészítés
1. Annyi éticsigát gyűjtünk, amennyit csak tudunk.
2. Vödörbe rakjuk, letakarjuk, de krumplihálóba téve könnyebb tisztítani őket. A csigák tisztulási ideje 6-7 nap, közben naponta lemossuk őket. Ez idő alatt teljesen kitisztulnak.
3. Ezek után fogunk egy éles ollót, és a csigákat levágjuk a házuktól, majd hideg vízbe rakjuk.
4. A csigákat kb. 30-40 percig előfőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, majd tisztára mossuk. A rajtuk lévő fehér részeket még kivágjuk.
5. Aprítógépben pépesre daráljuk a hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprikát, majd olajon vagy zsíron megdinszteljük. Ezután belerakjuk a csigákat, majd fűszerezzük, felötnjük kevés vízzel.
6. . Mikor majdnem kész, egy kevés vörösbort adunk hozzá.
story
A csigák előfőzését én bográcsban szoktam végezni. Előfőzött állapotban általában lefagyasztom, és mikor nagyobb mennyiség összejön, akkor készítem el a pörköltet. Sok a munka vele, de ínyenceknek megéri a fáradozást.


PINCEPÖRKÖLT BOGRÁCSBAN
Elökészület 30 perc - - - Főzés 120 perc
Hozzávalók 10 főre
• 1 kg sertéscsülök
• 1,5 kg sertéslapocka
• 3 kg burgonya
• 4 fej vöröshagyma, apróra vágva
• 1 kisebb fej fokhagyma, apróra vágva
• 4 paradicsom, négy felé vágva
• 4 paprika, hosszában félbevágva
• olaj
• só
• vegeta
• pirospaprika
• bors
Elkészítés
1. A hagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, pirospaprikával meghintjük, és sóval ízesítjük. A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húst beledobjuk.
2. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik,majd felöntjük egy kis vízzel.
3. A paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a fűszereket ízlés szerint beletesszük, és lassú tűznél, néha egy kevés vizet aláöntve, puhára főzzük. Figyeljünk,hogy sok lé ne legyen alatta.
4. Amikor már majdnem kész, a meghámozott, kisebb-nagyobb cikkekre vágott burgonyát is beleszórjuk, és együtt megpuhítjuk, hogy a kisebb darabok jól szétfőljenek, (ettől lesz jó sűrű a szaftja) mire a nagyobbak megpuhulnak. Ha kell, még utána ízesítünk egy kicsit.
5. Ha kész, levesszük a tűzről és beleöntjük a vörösbort, jól elkeverjük, majd 5 perc után tálalhatjuk.


JÁSZBERÉNYI BIRKAPÖRKÖLT RECEPT
Hozzávalók:
• 1,6 kg birkahús,
• kevés zsír,
• 3 fej közepes méretű vöröshagyma,
• só ízlés szerint,
• 1 marék őrölt pirospaprika (édes),
• 2 cső, csípős zöldpaprika,
• bors, ízlés szerint,
• 4 dl vörösbor.

Elkészítés:
1. A kockákra vágott vöröshagymát megpirítjuk a zsíron. Pirospaprikát teszünk bele, majd kiöntjük a bográcsból, és a bográcsot alaposan elmossuk. A tiszta bográcsba rétegesen belerakjuk a megmosott húst, a hagymás zsírt. Minden réteget külön meg kell sózni. Rövid ideig dinszteljük, majd kevés vízzel fölengedjük.
2. Vigyázzunk, nehogy hosszú leve legyen. Főzés közben vörösborral, csípős zöldpaprikával és borssal ízesítjük.


VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT BOGRÁCSBAN

Hozzávalók:
• 60 dkg marhahús (lábszár),
• 5 dl száraz minőségi vörösbor,
• 10 dkg füstölt szalonna,
• 2 daraba zöldpaprika,
• 1 paradicsom,
• 2 nagy fej vöröshagyma,
• őrölt pirospaprika,
• köménymag,
• őrölt fekete bors,
• só (ízlés szerint)

Elkészítés:
1. A húst átmossuk és 2x2 cm-es darabokra vágjuk. A füstölt szalonnát felaprózzuk. A vastag húsú zöldpaprikákat átmossuk, a magházat kiszedjük, majd felkarikázzuk. A vöröshagymát pucolás után apróra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és vékony cikkekre vágjuk.
2. Először a szalonna zsírját olvasztjuk ki a bográcsban, majd beleszórjuk a vöröshagymát, és állandó keverés mellett szalmasárgára fonnyasztják. Ha elkészült, a feldarabolt húst is a bográcsba tesszük. A marhahúst addig pirítjuk, amíg a húsdarabok minden oldala fehérré válik, majd egy evőkanálnyi pirospaprikát szórunk rá, és alaposan összekeverjük.
3. Ráöntünk 4 dl vörösbort és adunk hozzá még egy kis vizet, majd felforraljuk az ételt és csendes láng felett főzzük tovább. Ha a hús már megpuhult, hozzáadjuk a sót, a köménymagot, az őrölt fekete borsot, a zöldpaprikát, és a paradicsomot is. A főzés közben elpárolgó levet a megmaradt vörösborral pótoljuk, ha az elfogyott, adjunk hozzá vizet. Addig főzzük a pöröltet, míg a hús megpuhul, a szaft pedig besűrűsödik.
4. A vörösboros marhapörköltet tálalhatjuk sós vízben főtt burgonyával, galuskával vagy nokedlivel.


4 - PAPRIKÁSOK
Birkapaprikás bográcsban
Rácpaprikás

BIRKAPAPRIKÁS BOGRÁCSBAN
Elökészület 60 perc - - - Főzés 150 perc
Hozzávalók 10 főre
• 5 kg birka hús (vegyes)
• 4 db nagy fej vöröshagyma (maximum 80 dkg)
• 5-6 gerezd fokhagyma
• 2 db zöldpaprika
• 2 db zöld paprika (csípős)
• 2 db paradicsom
• 2 ek házi őrölt pirospaprika
• 1 lapos ek őrölt fűszerkömény
• kb. 2 ek só
• 1 kk bors
• 2 ek zsír
• kb. 2 l víz

Elkészítés:
1. A húsról levágjuk a faggyút, de csak a nagyját ,csontról levágjuk a húst, de nem csupaszítjuk teljesen le, maradjon rajta egy kis szopogatni való.
2. A színhúst felkockázzuk kb. 3 x 3 cm-es kockákra, a csontosakat is felvágjuk kb. 5 cm-es darabokra fűrésszel, hogy ne legyen szilánkos a csont. Hideg vízzel megmossuk.
3. A tiszta bográcsot kizsírozzuk, az aljára rakjuk a csontos húst, ez nagyon fontos, most rakunk rá egy sor színhúst, erre rárakjuk az apróra összevágott hagyma, paprika, paradicsom, fokhagyma egyharmadát. Megint rakunk rá egy sor húst. Mehet rá az őrölt paprika, kömény, bors. A hús arányában elosztva, megint hús, megint hagyma stb.
4. Az utolsó rétegre, azaz a húsra tesszük a sót és a vizet (de csak akkor, amikor a hús már levet engedett). A víz majdnem lepje el a húst. Szükség esetén a vizet pótolni kell.
5. Nagyon lassú tűzön a bográcsot mozgatva, a húst nem kevergetve főzzük kb. 2-3 óra hosszat.
6. Mikor már 95 %-ig készen van, akkor már át lehet forgatni, hogy a csontos részek felülre is kerüljenek de nagyon óvatosan, hogy a hús ne törjön és levesszük a tűzről. Mire tálaljuk teljesen készen van. Még a forró bográcsban is puhul a hús.
7. (Az egyik erős paprikát zölden mellékarikázva kínáljuk. A másikat belefőzzük.) (Tehetünk bele száraz csöves paprikát is, ha nincs zöldpaprikánk)


RÁCPAPRIKÁS
Elökészület 30 perc - - - Főzés 40 perc
Hozzávalók 4 főre
• 50 dkg sertéshús
• 1 ek zsír
• 1 nagy fej hagyma
• 2 kk pirospaprika
• 5 db zöldpaprika
• 3 db paradicsom
• 50 dkg krumpli
• 50 dkg kelkáposzta
• 1 dl száraz fehérbor
• só
• bors
Elkészítés
1. A húst kockára vágjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
3. A paprikát kicsumázzuk, felszeleteljük.
4. A paradicsom tetejét kereszt alakban bevágjuk, leforrázzuk, és meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
5. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk.
6. A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, laskára vágjuk.
7. Amikor mindezzel készen vagyunk, a bográcsba tesszük a zsírt, felforrósítjuk, megforgatjuk rajta a húst.
8. Ha fehér, rádobjuk a hagymát, zöldpaprikát, együtt egy kicsit pirítjuk.
9. Megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, felöntjük a borral.
10. Hozzáadjuk a paradicsomot.
11. Negyedóra múlva hozzáadjuk a kelkáposztát. Ha nagyon elfőné a levét, borral vagy vízzel pótoljuk.
12. Ha már puha, beletesszük a krumplit, és tovább főzzük, míg a krumpli is megpuhul.
13. Friss kenyérrel, tejföllel tálaljuk.


5 - PAPRIKÁS KRUMPLIK
Paprikás krumpli bográcsban
Az év utolsó bográcsos paprikás krumplija
Bográcsos paprikáskrumpli

BOGRÁCSOS PAPRIKÁSKRUMPLI
Elökészület 10 perc - - - Főzés 60 perc
Hozzávalók 10 főre
• 2,5-3 kg krumpli
• 4 nagy fej vöröshagyma
• 1 szál füstölt kolbász
• 1 dupla szál főzőkolbász
• paprika
• paradicsom
• erőspaprika
• só
• őrölt paprika
• zsír

Elkészítés:
1. A zsírban elkezdjük pirítani a hagymát, amikor már üvegesre pirult, hozzáadjuk az őrölt paprikát, és felöntjük vízzel.
2. Megsózzuk, és addig rotyogtatjuk, amíg be nem sűrűsödik egy kicsit.
3. Ekkor hozzáadjuk a krumplit és a füstölt kolbászt, majd felöntjük vízzel.
4. Amikor már rotyog, beletesszük a paprikát és a paradicsomot, az erőspaprikát csak később, nehogy szétdurranjon benne.
5. Amikor a krumpli megfőtt, beletesszük a karikára vágott főzőkolbászt.
6. Ezután már csak kb. 5 percig főzzük, és már tálalhatjuk is.


PAPRIKÁS KRUMPLI BOGRÁCSBAN
Előkészület 20 perc - - - Főzés 60 perc
Hozzávalók 4 főre
• 3 kg óburgonya
• 30 dkg kolozsvári szalonna
• 30 dkg füstölt paprikás száraz kolbász
• 5 fej vöröshagyma
• 5 gerezd fokhagyma
• 2 ek őrölt Kalocsai pirospaprika
• ½ db piros csípőspaprika (elhagyható)
• 1 db TV paprika
• 1 db közepes paradicsom
• só
• bors
Elkészítés
1. Pörköltalapot készítünk, a szalonnát apróra vágjuk, beletesszük a bográcsba, zsírjában megpirítjuk.
2. A szalonnát kivesszük a bográcsból, félretesszük. A szalonna zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. A bográcsot a tűzről levesszük (az őrölt pirospaprika ne keseredjen meg). Meghintjük pirospaprikával, beletesszük a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és az egészet kevergetve tovább pirítjuk, s végül kevés (1-2 dl) vízzel felengedjük.
3. Így forraljuk fedő alatt, amíg a krumplit megpucoljuk, és kockára vágjuk.
4. Végül beletesszük a megtisztított, kockára vágott burgonyát. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint ízesítjük erőspaprikával, beletesszük a negyedbe vágott paradicsomot, paprikát, majd lassú tűzön kb. 40 perc alatt készre főzzük.
5. Tejfölös uborkasalátával, kenyérrel tálaljuk
Megjegyzés: Ne sok vízzel főzzük, éppen csak ellepje. Főzés közben többször óvatosan megkeverjük, vagy a bográcsot forgatjuk, rázogatjuk. Főzés közben gyakran kell kevergetni, mert gyorsan leragad!


AZ ÉV UTOLSÓ BOGRÁCSOS PAPRIKÁS KRUMPLIJA
Elökészület 30 perc - - - Főzés 60 perc
Hozzávalók 12 főre
• 6 kg krumpli
• 2 kg vöröshagyma
• 2 db paprika
• 0,5 kg paradicsom
• 0,2 kg szalonna
• 6 ek pirospaprika
• 2 ek majoranna
• 1 ek őrölt babérlevél
• 5 gerezd fokhagyma
• 2 kg lángolt kolbász
• 5 pár virsli
• só
• olaj
Elkészítés
1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk majd nagyobb hasábokra vagdossuk.
2. A vöröshagymát meghámozzuk és felkockázzuk. Ugyanígy a paprikát is kis kockákra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk és gerezdekre vágjuk. A fokhagymát is meghámozzuk és felaprítjuk.
3. A szalonnát felkockázzuk.
4. A bográcsba kb. 2 dl olajat teszünk, majd beledobjuk a szalonnát és hagyjuk, hogy jól átsüljön.
5. Belerakjuk a hagymát, és ha szükséges, akkor még kevés olajat öntünk hozzá. Megsózzuk (kb. 5-6 ek elegendő az egészhez) és folyamatosan kevergetve megfonnyasztjuk.
6. Beletesszük az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot. Kis vizet öntünk rá, és hagyjuk egy kicsit együtt főni.
7. Rászórjuk a fűszereket és a fokhagymát, majd beletesszük a krumplit. Felöntjük vízzel, hogy kb. félig érjen.
8. Ha felforrt, beletesszük a feldarabolt kolbászt, majd hagyjuk hogy a krumpli teljesen megpuhuljon. (Az sem baj, ha kicsit szétfő, mert akkor sűrűbb lesz a szaft.)
9. A virsliket meghámozzuk és háromba vágjuk, majd belekeverjük a krumpliba. Ezzel már elég csak pár percig főzni.
STORY
Mivel már korán sötétedik, és csak munka után kezdtük el a főzőcskézést, ezért esett a választás erre a gyorsan elkészíthető étekre.
A sok szorgos kéz pillanatok alatt hámozott, darabolt, aprított mindent... Igazán finom lett a végeredmény.
(Ezt a mennyiséget 20 éhes emberre számoltuk, de még így is maradt belőle egy kevés.)


6 - BAB-ÉTELEK
Bográcsos babgulyás
Babgulyás

BOGRÁCSOS BABGULYÁS
Elökészület 60 perc - - - Főzés 140 perc
Hozzávalók 10 főre
• 1,5 kg sertéslapocka
• 1 füstölt hátsó csülök (házias)
• 15 dkg füstölt húsos szalonna
• 50 dkg tarkabab
• 4 db sárgarépa
• 2 db fehérrépa + zöldje
• 1 kis gumó zeller
• 4 nagy vöröshagyma
• 10-12 gerezd fokhagyma
• 3 paprika
• 2 paradicsom
• 2 babérlevél
Elkészítés
1. A csülköt feltesszük főni, 1 babérlevéllel, pár szem borssal, 1 fej hagymával és 3-4 gerezd fokhagymával ízesített vízben. Ha megfőtt, kivesszük a léből, kicsit meghűtjük, kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk.
2. A babot leáztatjuk (ha langyos vízbe tesszük, előbb elérjük a kívánt hatást), így elég az idő, míg a csülök és a pörkölt elkészül, és szükség lesz rá.
3. A lapockát kockákra vágjuk, 2 hagymát, 2 paprikát, 1 paradicsomot és a szalonnát kis kockákra aprítunk.
4. A bográcsban kiolvasztjuk a szalonna zsírját, megpirítjuk a hagymát, és a húst fehédésig forgatjuk rajta. Hozzáadjuk a pirospaprikát, rányomunk 2-3 gerzd fokhagymát, rádobjuk a paprikakockákat és a paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal, és készre főzzük a pörköltet. Kb. 1 óra.
5. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra szeljük.
6. Ha elkészült a pöri, kiborítjuk egy másik edénybe és mosogatás nélkül a bográcsba tesszük a babot, a zöldségeket, a paprikát és paradicsomot kettévágva, a csokor petrezselymet, 1 reszelt vöröshagymát, 6-8 gerezd fokhagymát. Felöntjük a csülök főzőlevével (ha túl sós, akkor kevesebbet, és pótoljuk vízzel), és beletesszük a fűszereket is.
7. Jól felforraljuk és puhára főzzük a babot, ez kb. 1 óra. Kiszedjük a nemkívánatos dolgokat, paprika, paradicsom, zöldségzöld, babérlevél.
8. Az olajból és lisztből kevés paprikával rántást készítünk, sűrítjük vele a levest. Hozzáadjuk a füstölt húsdarabokat és a pörköltet, összeforraljuk.
9. Tálalásnál tejföllel is kínálhatjuk.


BABGULYÁS
Elökészület 60 perc - - - Főzés 240 perc
Hozzávalók 4 főre
• 1 kg sertéscomb
• 15 dkg marhalapocka
• 15 dkg füstölt tarja (nem főtt)
• 15 dkg paraszt csípős parasztkolbász
• 8 dkg mangalica zsírszallona
• zsír
• só, bors
• pirospaprika
• őrölt kömény
• 4-5 babérlevél
• 1 tk ételízesítő
• 1 marha húsleveskocka
Elkészítés
1. Előző este beáztatjuk a babot egy tálba.
2. Apró kockákra vágjuk a a hagymát, vékony karikákra a fokhagymát, mangalica szalonnát gerezdekre vágjuk.
3. Kolbászt karikákra, marhahúst és füstölt tarját apró kockákra, sertéshúst közepes kockákra vágjuk.
4. Paprikákat apró kockákra csuma nélkül és paradicsomot kettévágjuk.
5. Bugonyát közepes kockákra vágjuk, majd beáztatjuk vízbe.
6. Zellert megtisztítjuk, a zeller zsenge levelét fehér cérnával megkötjük, a zellert megpucoljuk, és 2-3 ba vágjuk.
7. Sárgarépát karikákra vágjuk.
Főzés
1. Bogrács oldalát sertészsírral kikenjük, s beletesszük a szalonnát, feltesszük a tűzre. Megvárjuk, hogy pörcök jelenjenek meg. Érzékeny gyomrúaknak kivesszük a szallona pörcöket.
2. A hagymát (fokhagymástúl) beletesszük, megsütjük.
3. Beletesszük a marhahúst, a füstölt húst és a kolbászt.
4. Amikor már hirtelen megsültek a húsok, beletesszük a paradicsomot és a paprikákat.
5. Amikor már lecsós állag jelenik meg, beletesszük a sertéshúst, és majdnem kész pörkölt alapot sütünk, vigyázzunk, hogy 5-10 percenként óvatosan kavarjuk meg, és ha lefőtt a lé, akkor víz hozzáadásával pótoljuk a lefőtt lét. Vigyázzunk, hogy egyszerre ne sokat tegyünk bele, mert túlhűl a pörkölt alap.
6. Amikor már a pörkölt alap elkészült, hozzáadjuk a babérlevelet, ételízesítőt, húsleves kockát. Megfűszerezzük ízlés szerint, vigyázzunk a sóra a füstölt hús miatt. Folyamatosan kóstoljuk az alaplevet, hogy ne legyen sós, túl fűszeres.
7. Hozzáadjuk a sárgarépát és a zeller gyökeret.
8. Előmelegített kb. 30 percig főzött babot beletesszük, majd folyamatosan 5-10 percenként kóstoljuk, és kavargatjuk.
9. Amikor a bab már jól feldagadt, és már majdnem jó, hozzátesszük a burgonyát és az összecsomózott zeller levelet, és az esetleges lefőtt vizet pótoljuk.
10. Legvégén hozzátesszük a házi száraz tarhonyát. A bográcsozás alatt folyamatosan ügyeljünk az egyenletes tűzre, és folyamatosan rakjunk rá, ahogy leégett a fa.
story
Mindig is kerestem valami finom magyaros ételt, és végül a saját elkészítésű borgács babgulyás tetszett meg. Sok videót néztem meg, és saját tapasztalataimat is hozzátettem.


7 - KÁPOSZTÁS ÉTELEK
Bográcsos székelykáposzta
Paradicsomos káposzta-bográcsban is

BOGRÁCSOS SZÉKELYKÁPOSZTA
Előkészület 30 perc - - - Főzés 120 perc
Hozzávalók 10 főre
• 3 ek sertészsír
• 3 nagy fej hagyma
• 3 db paprika
• 3 ek fűszerpaprika
• 1 kg sertéscomb
• 3 db paradicsom
• 3 gerezd fokhagyma
• só
• őrölt kömény
• 4 db babérlevél
• 1 kk cukor
• 2 kg savanyú káposzta
• 1 szál parasztkolbász
• kevés víz felönteni
Elkészítés
1. A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron a bográcsban üvegesre pároljuk, rátesszük az apróra vágott paprikát, tovább pároljuk, majd tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és felöntjük vízzel.
2. A pörköltalaphoz adjuk a sertéshúst, és jól átforgatjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és visszatesszük a tűzre. Szépen lassan főzzük, közben ízesítjuk sóval, cukorral, köménnyel, babérlevéllel, és beletesszük a meghámozott paradicsomot, apróra vágott fokhagymát.
3. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a karikákra vágott kolbászt, és a kissé összevágott savanyú káposztát. Ismét öntünk rá vizet, és készre főzzük.
4. Tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.


PARADICSOMOS KÁPOSZTA-BOGRÁCSBAN IS
Elökészület 15 perc - - - Főzés 70 perc
Hozzávalók 6 főre
• 1 nagyobb fej káposzta
• 15 dkg füstölt húsos szalonna
• 1 nagy vöröshagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 45-50 dkg sűrített paradicsom, vagy házi paradicsomlé
• húsos alaplé, lehet kockából is
• 3-4 ek cukor (ízlés szerint)
• 1 dl étolaj
• 1,5-2 ek liszt
• 1 tk őrölt paprika
• só, 10 szem bors, 1 babérlevél, őrölt kömény, őrölt bors, kevés majoranna
Elkészítés
1. A káposztát és a hagymát vékonyan felszeleteljük vagy gyaluljuk, a szalonnát apró kockákra vágjuk.
2. Egy kevés olajon kisütjük a szalonnát, rátesszük a hagymát és világosbarnára sütjük. Rányomjuk a fokhagymát 1-2 percig összesütjük, megszórjuk paprikával, kevés alaplét vagy vizet teszünk rá.
3. Hozzáadjuk a káposztát, fűszerezzük és kicsit hagyjuk rokkanni. Majd rátesszük a paradicsompürét és felengedjük az alaplével, hogy ellepje. Vagy paradicsomlével és kevés vízzel töltjük fel, akkor használjunk leveskockát is. Főzzük lassú tűzön kb.1 órát, míg a káposzta megpuhul.
4. Cukrozzuk meg, fűszerezzünk utána, ha kell.
5. A maradék olajból és a lisztből világos rántást készítünk: olajban megpirítjuk a lisztet. Nem kell felengedni vízzel, csak a jól forrásban lévő káposztához adni, jól elkeverni. Így nem lesz csomós soha a rántásunk. Jól átforraljuk, ha hígabbra szeretnénk, tegyünk hozzá vizet vagy alaplét.
STORY
Felvillanyozódtam ettől a főzelékfélétől, mert bográcsban is könnyen elkészíthető, ettől még különlegesebb ízt kap. Nálunk kevés főzelék van, amit mindenki egyformán szeret, szerencsére ez közéjük tartozik és bátran merek nagyobb adagot készíteni belőle. Sült oldalassal az igazi, de persze mindenki a saját szokásainak megfelelően tálalhatj


8 - MÁS ÉTELEK
Sörös csülök
Lecsó bográcsban
Topogó, slambuc, levetlen, stb.
Békési betyáros recept
Juhászos birka recept

SÖRÖS CSÜLÖK
Elökészület 20 perc - - - Főzés 90 perc
Hozzávalók 4 főre
• 1 szép nagy darab nyers csülök
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 4-5 babérlevél
• őrölt kömény
• só
• bors
• 1 ek kristálycukor (nem elírás, tényleg cukorral készül!)
• annyi sör, amennyi majd ellepi
Elkészítés
1. A csülköt sós, babérleveles vízben előfőzzük. Ha félig megpuhult, kivesszük, kicsontozzuk, és csíkokra vágjuk. (mindet, nem kiválogatni!)
2. Pörköltalapot készítünk, vagyis megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, beletesszük a csíkokra vágott csülökhúst, sózzuk, borsozzuk, köményezzük ízlés szerint, és felöntjük sörrel, hogy ellepje.
3. Miután fellforrt, csapott evőkanál cukrot teszünk bele.
4. Puhára főzzük. Az elpárolgott levet az előfőzésből maradt lével pótoljuk.


LECSÓ BOGRÁCSBAN
Elökészület 20 perc - - - Főzés 45 perc
Hozzávalók 8 főre
• 15 dkg füstölt szalonna
• 1 kg paradicsom
• 2 kg paprika
• 1-2 db csípős paprika (ízlés szerint)
• 1 kg hagyma
• olaj
• só
Elkészítés
1. A hagymát és a paradicsomot felkockázzuk, a paprikát karikára vágjuk (paprikából enyhén piros színűt is vegyünk).
2. A bográcsba egy kis olajat teszünk, és a szalonnát üvegesre sütjük. Majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, amit pár percig fonnyasztunk. Ezután a paprikát és a paradicsomot keverjük bele. Addig főzzük, amíg a paprika meg nem puhul.


TOPOGÓ,
Elökészület 10 perc - - - Főzés 45 perc
Hozzávalók 4 főre
• 1 kg krumpli
• 25 dkg fodros nagykocka
• füstölt szalonna ízlés szerint
• 10 cm-nyi füstölt kolbász
• 1 paradicsom
• 1-2 erős paprika
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• pirospaprika, só, bors, kömény
Elkészítés
1. Egy kis darab füstölt szalonnát kockára vágunk, és egy serpenyőben kiolvasztjuk, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, és megdinszteljük, majd pirospaprikával megszórjuk, és felengedjük 1,5 l vízzel.
2. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, fűszerezzük borssal, őrölt köménnyel, sózzuk. Belekarikázunk kb. 10 cm-nyi füstölt kolbászt, hozzáadjuk az összevágott paradicsomot és egy-két erőspaprikát. Addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.
3. Ha kész, beleszórjuk a tésztát. A lé pont annyi rajta, hogy mire a tészta is megfő, addigra beszívja az egészet. Mikor ez is megfőtt, nem marad más, mint megpirítani az egészet. Jó étvágyat!
STORY
Sokféle elnevezése van ennek az ételnek: slambuc, levetlen, stb, de mifelénk topogónak hívják. Én ezt a nagymamámtól tanultam. A család egyik kedvence! Egyszerű étel a hétköznapokra vagy a nyári bográcsozáshoz (bográcsban is elkészíthető). Jó csípősen az igazi!


JUHÁSZOS BIRKA RECEPT
Hozzávalók:
• 1 kg birkahús,
• 20 dkg zsír,
• 25 dkg vörös-hagyma,
• 15 dkg lecsó (nyáron zöldpaprika, paradicsom),
• 1 gerezd fokhagyma,
• só,
• pirospaprika (csípős, ízlés szerint),
• vörös bor.
Elkészítés:
A juhászosan főzött birka az egészen más, és ez a halászlé és a marhagulyás kategóriájába tartozik. Így főzik a juhászok maguknak a birkát, mert nem érnek rá annyit pepecselni vele, mint amennyit a paprikással vagy a pörkölttel kell.
Tehát hidegen beleteszik a bográcsba a feldarabolt húst, a megvágott vöröshagymát, annyi vizet öntenek rá, amennyi ellepi, s a tűzre téve a forráskor sózzák és paprikázzák. Ilyen módon kissé hosszabb lesz a leve, de utolérhetetlenül gazdag, üde ízharmónia keletkezik, amiben a birka, a hagyma és a paprika egyetlen ízben egyesül, és nem zsíros, nem faggyús.
Ehhez is sós burgonyát adhatunk, de még jobb, a nélkül. Ennek a főzési technológiának még az is előnye, hogy semmi kockázat nincs benne. Ezt még kezdő is nehezen ronthatja el.


BÉKÉSI BETYÁROS RECEPT
Hozzávalók 6 személyre:
• 4 db sertésköröm,
• 2 db sertéscsülök,
• fél sertésfej,
• 1 kg lapocka,
• 3 nagy fej hagyma,
• lebbencstészta ízlés szerint,
• 1 kg burgonya,
• 2 evőkanál őrölt pirospaprika,
• 1 db erős zöldpaprika,
• 2 db tv paprika,
• 2 csipet kömény,
• 2 db paradicsom,
• 8-10 gerezd fokhagyma,
• 5-10 dkg sós fehér szalonna.

Elkészítés:
1. A szalonnával alázsírozzuk a bográcsot, majd legalulra tesszük a csülök bontása után a csontot, rá a köröm kerüljön, utána egy réteg apróra vágott hagyma.
2. A következő réteg a kicsontozott csülök, amit hagymaréteg, azt meg apróra vágott lapocka követ.
3. Dobjuk rájuk a köményt, a paradicsomot, a fokhagymát, a sót. Hideg vízzel fölengedjük.
4. Három óra hosszáig lassú tűzön főzzük, őrölt paprika nélkül. Nem kell keverni, csak a bográcsot forgatni. Amikor majdnem készen van, a színét külön edénybe leszedjük, ebben keverjük el a pirospaprikát, majd visszaöntjük a leveshez.
5. Utána kerül bele a darabokra tört lebbencstészta és a kockákra vágott krumpli. Az egészet sűrűre főzzük. Ha a vizet elpárologtatta, utána kell tölteni.


2. rész - ÉLET

Ima: Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott. Ámen.
Nem szabad hagyni magunkat annyira lefoglalni a múlandó dolgokkal, hogy elveszítsük azt, ami az örökkévalóságba visz bennünket. (bűnbánat szentsége - szentgyónás, szentáldozás – eukarisztia, szeretet gyakorlása, a 10 parancsolat betartása, ima, Jézushoz való szép viszonyunk, vagyis szeretni Istent, igyekezni erényekben, Istennek tetszően élni, Isten akaratát keresni, kérni az égi ajándékokat, kerülni mindent, ami a lélek kárára volna).
A jó ételnek ürüljünk, mérsékletesen együnk, minden ételt fogadjunk köszönettel Istentől.


Bízzatok bennem, és Én meg fogom nyitni a szemeteket dicsőséges jövőtök Igazságára
2013. július 22
Drága szeretett leányom, szólítok minden fiatalt a világban, minden valláshoz és hitfelekezethez tartozót.
Én Jézus Krisztus vagyok, a világ Megváltója, és hamarosan megismertetem Magam veletek. Mihelyt ez megtörténik egy természetfölötti esemény közben, melyet világszerte ugyanabban az időben lehet majd megtapasztalni, tudni fogjátok az Igazságot.
Talán most nem fogadjátok el hívásomat. Lehet, hogy nem láttok Engem szívesen a mindennapi életetekben, de amikor majd érzitek Szeretetemet, semmi másnak sem lesz jelentősége számotokra. A Második Eljövetel ideje közel van. Ez az esemény – amikor eljövök, hogy az Új Paradicsom békéjét elhozzam, melyet meghirdettem – olyan örömmel fog elárasztani benneteket, melyet korábban sohasem tapasztaltatok. Olyan életet hozok nektek, mely túlszárnyalja álmaitokat – egy élet, amit ha csak megpillantotok, olyan lesz minden, mint amire vágyakoztok.
A Második Eljöveteltől nem kell félnetek, mivel ez a legerőteljesebb örömteli esemény lesz. Ez az Én Ígéretem. Sohasem szabad aggódnotok, vagy azt éreznetek, hogy vége az életnek – hogy meg lesz tagadva tőletek az az idő, mely magától értetődő a számotokra? – mert az élet csak akkor fog igazán elkezdődni. Ez alkalommal nem lesz gyötrelem, fájdalom, harag, gyűlölet vagy megoszlás. Csak a szeretet fog gyarapodni, és vele együtt egy pompás élet, ahol nagy egységben, szeretetben és békében fogtok élni szeretteitekkel együtt.
Én most készítem fel a világot erre a nagy eseményre, mely meg volt jövendölve. Annak érdekében, hogy felkészítsem – úgy, hogy egy szempillantás alatt a világ jóra fog változni –, nektek Hozzám kell jönnötök. Ahhoz, hogy ezt az új életet a Paradicsomban megkapjátok, ahol tökéletes testben és lélekben lesztek, nektek kérnetek kell Engem, hogy tisztítsam meg a lelketeket. Ahhoz, hogy Én ezt megtegyem, kérnetek kell Engem, hogy bocsássam meg bűneiteket. Ez ilyen egyszerű. Én tudom, hogy ti bűnösök vagytok. Ti tudjátok, hogy bűnösök vagytok, de ez sohasem szabad, hogy elválasszon Tőlem benneteket.
Ha nyugtalanok vagytok, vagy féltek, akkor mondjátok el Nekem aggodalmaitokat, és Én csillapítani fogom fájdalmatokat. Bízzatok Bennem, és Én meg fogom nyitni a szemeteket dicsőséges jövőtök Igazságára. Amikor a Föld megújul és a Második Eljövetel be van jelentve, Én várni fogok, hogy köszöntselek benneteket. Én mindig szeretni foglak benneteket, mert értetek adtam oda a Testemet, amikor megengedtem nekik, hogy Keresztre feszítsenek. Ha Én annyira szeretlek titeket, akkor semmi sem állhat az utatokban, hogy még ma hívjatok Engem.
Várom hívásotokat.
Jézusotok